fbpx

Рівень радіації в 16 разів вищий за норму – це серйозна загроза для пожежників та іншого рятувального персоналу, який займається ліквідацією пожеж, які сталися в  зоні відчуження навколо колишньої атомної електростанції в Чорнобилі. Для боротьби з пожежею були залучені понад 1000 співробітників надзвичайних ситуацій, щоб запобігти потраплянню викидів електростанції поблизу кордону Україна-Білорусь. Їх місія: запобігти подальшому розповсюдженню радіації в країні та далеко за її межі. Армії  Спасіння  надала підтримку персоналу, який бореться зі стихією.

Надзвичайна подія  виявилася  складною для рятувальників через масштабність пожежі та залишки радіаційного забруднення після пошкодження реактора на електростанції 34 роки тому. У цій катастрофі значна кількість радіоактивних ізотопів викидалася в атмосферу та осідала, забруднюючи  великі території Європи. Покинуті на той час транспортні засоби, все ще залишаються на місці, де випромінювання в 1500 разів перевищує фоновий рівень. Небезпечний дим  від пожеж у квітні 2020 року насувався на столицю України –  Київ, де жителям рекомендували залишатися в своїх будинках із зачиненими вікнами. За оцінками, 4,5 мільйона людей певний час знаходилися в своїх будинках, поки бушували дикі пожежі.

В рятувальній надзвичайні ситуації для гасіння пожеж були використані понад 300 транспортних засобів, включаючи вертольоти та літаки.

Армія Спасіння  в Україні допомогла рятувальникам постачанням  бутильованої води, ліхтарними акумуляторами та одноразовим посудом.

Майор В’ячеслав Котруца, командувач дивізії Армії Спасіння в Україні, відзначив: “Для Армії Спасіння було важливо допомогти пожежникам у задоволенні їх потреб, особливо у питній  воді. Від них залежить чистота нашого повітря та безпека випромінювання. Ми поїхали туди з молитвами і надією надати не лише певну допомогу, а й заохочення та підтримку їх духу. “

Майор В’ячеслав  разом з офіцерами та волонтерами корпусу «Київський Маяк» передали допомогу рятувальникам в крайній дозволеній межі в зоні  відчуження.

Хоча пожежі наразі ліквідовані та контролюються після 18-денної операції, Армія Спасіння  планує ще два візити до регіону через постійні потреби та наслідки  масштабної катастрофи. 

IHQ Communications
З доповіді Івана Березкіна та майора Олени Котруци, Територія Східної Європи
Армія Спасіння в Україні допомагає працівникам рятувальних служб у боротьбі з чорнобильськими пожежами