fbpx

Цього Великодня лідери Армії Спасіння з усього світу збираються разом, щоб обрати нового Генерала. Привілей служити в ролі міжнародних лідерів зараз підходить до завершення для мене та комісара Розалі, і ми прагнемо закінчити те, що задумали. Незабаром нам потрібно буде сказати: «Завершилось».

Тож коли я розмірковую про Великдень, мою увагу привертає слово Ісуса на хресті: «Звершилось». Але наскільки глибоким є це слово з вуст Ісуса, записане в Євангелії від Івана 19:30. Його земне життя і служіння – найвеличніше з усіх людських життів і наймасштабніше з усіх служінь – було завершено.

Звершилось.

Але слово «Звершилось» набуває ще глибшого значення, якщо ми врахуємо, що Ісус говорив його Своєю власною мовою, арамейською, тому слово, яке Він використав, вказує на повну покірність – яка завершилась Його смертю. У Христі Бог-безсмертний добровільно і повністю підкорився, щоб стати людиною. При цьому Він зазнав болю, страждань і самої смерті. Павло повторює це в Посланні до Филип’ян 2:5-8, де він пише: «Нехай у вас будуть ті самі думки, що й у Христі Ісусі! Він, бувши в Божій подобі, не вважав за захват бути Богові рівним, але Він умалив Самого Себе, прийнявши вигляд раба, ставши подібним до людини; і подобою ставши, як людина, Він упокорив Себе, бувши слухняний аж до смерти, і то смерти хресної…» 

Ісус одягається в нашу людськість. Він нас розуміє. Він пережив крайність публічної страти з усім її приниженням. Його співвіднесення з нами в людському досвіді – включаючи біль, страждання та смерть – є завершеним.

Звершилось.

Пізніше, коли Іван написав своє Євангеліє грецькою мовою, він записав «Звершилось» як останнє слово Ісуса, використовуючи терімн зі сфери фінансів, що означає «сплачено повністю». Отже, євангеліст нагадує нам, що у Своїй повній покірності Ісус заплатив за гріх всього людства. На хресті наш рахунок сплачено повністю. Павло пов’язує слова «сплачено повністю» з тим, що ми більше не рахуємо наші гріхи та з важливим наголосом на примиренні з Богом через хрест. Він описує це в 2 Посланні до Коринтян 5:19: « Бо Бог у Христі примирив світ із Собою Самим, не зважавши на їхні провини, і поклав у нас слово примирення.»

Гріх більше не проблема – важливо лише те, яку відповідь ми дамо Спасителю, Який повністю сплатив рахунок.

Звершилось.

На початку року я проголосив «Бог – раз і назавжди». У Посланні до Римлян 6:10 ми читаємо: «Бо що вмер Він, то один раз умер для гріха, а що живе, то для Бога живе». 

Боже забезпечення для нас почалося з нової угоди, яка взяла свій початок від хреста. Раз і назавжди. Сплачено повністю.  Слова з Послання до Євреїв 9:28 нагадують нам, що Христос був одного разу принесений у жертву, щоб забрати гріхи багатьох, у тому числі й нас, тоді як у Євангелії від Івана 1:29 проголошено: «Оце Агнець Божий, що на Себе гріх світу бере!» Це мій гріх і це ваш гріх.

Звершилось.

У цьому істинному твердженні, що Христос помер раз і назавжди, включена також істина про те, що Він живий, а оскільки Він живий, ми також можемо жити. Це суть Великоднього послання. Незалежно від того, що відбувається, правда про те, що зробив для нас Господь, залишається непохитною, немов скеля. Що б не сталося, ми у безпеці в Його руках і повністю усвідомлюємо, що Він подбає.  Що б не сталося, ми можемо жити як «більше, ніж переможці» і як «переможці серед усіх випробувань», тому що Його благодаті достатньо, і Він вірний. У Посланні до Римлян 5:8 сказано: «А Бог доводить Свою любов до нас тим, що Христос умер за нас, коли ми були ще грішниками.»

Виконано! Раз і назавжди… і це змінює все.

Звершилось.

Комісар Розалі приєднується до мене, щоб надіслати Вам щирі вітання з Великоднем.

Брайян Педдел

Генерал

Великоднє послання Генерала 2023 року «Звершилось» (Івана 19:30)