fbpx

Враховуючи 182 470 зареєстрованих випадків коронавірусу COVID-19 у Європейському союзі, Європейському економічному просторі та у Об’єднаному Королівстві *, Армія Спасіння по всій Європі мобілізує зусилля для забеспечення потреб найбільш вразливих верств населення. Це передбачає різні форми в залежності від місцевих вимог і у відповідності до всіх національних та регіональних рішень  про гігієну, соціальне дистанцюювання та поїздки:

У Чеській Республіці, в планах дій у надзвичайних ситуаціях, гуртожитки для безхатьків Армії Спасіння відчинені  24 години на добу, щоб населення не наражало  себе та інших на небезпеку через непотрібні  соціальні взаємодії.

Дитячі садочки, які працюють  в Армії Спасіння у Фінляндії, діють під керівництвом національної влади  і забезпечують нагляд за дітьми сімей, чиї батьки працюють у ключових галузях, таких як соціальна робота, охорона здоров’я, пожежна служба, рятувальні служби та інші важливі послуги.

Будинки для людей похилого віку, якими  керує Армія Спасіння у Франції, залишаються відкритими, але відвідувати їх заборонено. Однак, для спілкування зі своїми родинами, для мешканців Будинків для людей похилого віку з’явилися нові планшетні  пристрої та встановлені на них додатки WhatsApp.

Притулки для безхатьків, які фінансуються французькою владою, повинні були бути закриті до кінця березня, але було узгоджено про подовження на два місяці, щоб допомогти контролювати розповсюдження пандемії. Продовольче забезпечення продовжується в Парижі, включаючи мобільну роздачу сніданків і у форматі, що розвивається,  роздачі гарячих обідів поруч  з площею Республіки, де люди отримують упаковану їжу, але  при обов’язковому дотриманні соціального дистанціювання.

Молодь  Армії Спасіння в Самгорі, Республіка Грузія, доставляє набори допомоги  людям похилого віку у своїх громадах.

У Дрездені, Німеччина, міська рада надала у розпорядження Армії Спасіння транспортні засоби та водіїв для доставки їжі безхатькам. Дезінфікуючий розчин розподіляється разом з продовольчими наборами в таких місцях, як Білефельд, для дотримання гігієнічних правил. Застосовуються особливі підходи, щоб допомогти сім’ям, наприклад, ігровий майданчик корпусу  відкритий для відвідування по черзі. Команда по роботі з дітьми, яка зазвичай використовує театральні вистави згідно своєї  программи, в даний час надала матеріали для Spotify для дітей та їхніх сімей, з якими можна спілкуватися вдома.

Армія Спасіння у Гренландії  працює з Кофоедом Сколе та муніципалітетом Сермерсоок для досягнення цілісної відповіді на загрозу коронавірусу. Згідно правил соціального  дистанціювання кафе Williams Армії Спасіння адаптувало свій метод доставки гарячої їжі безхатькам Нуука , що тепер подається через вікно кухні. Шапки, рукавиці, шарфи та шкарпетки надаються додатково до їжі там, де це можливо. Об’єднана група реагування координує зусилля  по забезпеченню житлом приблизно 80 безхатьків, працівники місцевих  органів влади прибирають сніг. Ситуація погіршується прогнозом  ще більш сильного  снігопаду і, навіть вдень, коли температура значно нижча нуля.

Італія є епіцентром кризи COVID-19 в Європі, особливо з урахуванням  того, що число померлих  перевищило  число померлих у Китаї. Зусилля Армії Спасіння по  продовженню служіння для вразливих верств населення, особливо в Римі та Мілані, транслювалися по національному телебаченню. Д-р Симона Магаццо (заступник директора та керівник відділу соціальних програм) розповіла про те, як були запущені онлайн-програми та заходи, щоб допомогти мешканцям центру Вірдліо Пальєрі в боротьбі зі стресом внаслідок обмеження простору кімнатами. Їжа подається у власні кімнати тричі на добу для того, щоб обмежити зайві соціальні контакти.

Тимчасовий  денний та нічний притулок  для безхатьків був відкритий всього за два дні Армією Спасіння в Роттердамі, Нідерланди. Центр буде обслуговувати до 30 безхатьків, принаймі, до 6 квітня 2020 року. Менеджер Сімен ван дер Нет об’ємниць: ” Починаючи з середи [18 березня] стало зрозуміло, що необхідно додатковий заклад і було прийнято рішення знову відкрити De Deiger. Ми створили повноцінний заклад за два дні і тепер докладаємо зусилля, щоб гарантувати догляд та житло для найбільш вразливих верств населення Роттердаму. Ми дуже вдячні  за зусилля  наших співробітників, які роблять все можливе у цій кризисній ситуації ».

В Альмері команди Армії Спасіння їздять  по місцевості  на автобусі СРВ. Цей мобільний продуктовий магазин обслуговує  людей похилого віку  та інвалідів. Тим часом, в Девентері фрукти та овочі, які пожертвував місцевий центрів по догляду за дітьми, розподіляються з-поміж вразливих людей. А у Вагенінгені кава та лимонад роздаються на відкритій площі навпроти  центру  Армії Спасіння.

Армія Спасіння в Норвегії продовжує задовольняти потреби в Осло, де була розгорнута  мобільна їдальня  для роздачі тим, хто потребує. «Ми бачимо, що це дуже складна ситуація для багатьох», – говорить координатор  групи реагування  майор Кнут Хаугсвер. Їдальня забеспечує харчування  для  100 сімей і одиноких людей  кожен день, і майор відзначає зростання звернень за допомогою. «Можливо, ми звикли бачити, як люди з вуличної спільноти  приходять за пакетами з їжею, але сьогодні я особливо побачив людину, яка прийшла з своєю дитиною на руках, щоб попросити їжу». Також надається  номер телефону, по якому  люди можуть звернутися  за інформацією та допомогою.

В інших частинах  країни Армія Спасіння, в Родельокке, ініціювала проект «Їжа для всіх», який передбачає доставку їжі в декілька районів і надає можливість отримати пакети «на винос» три дні на тиждень. Продукти харчування  також розподіляються  з-поміж вразливих сімей в Харстаді, Конгсвінгері, Лангесунді, Ларвіке, Ліллехаммері, Тронхеймі, Моссе, Кристиансанні і Тромсё.

У Ліссабоні, Португалія, притулок  для безхатьків  Армії Спасіння перетворюється   в цілодобовий притулок спільно з місцевою владою в рамках плану національної влади по  захисту безхатьків. Це зменшить  небажані  пересування  по всьому місту.

Добровольці Армії Спасіння в Денії, Іспанія, продовжують надавати екстрене харчування  групам ризику «на винос». Через гостру нестачу захисного спорядження вони застосовують поліетиленові пакети замість рукавичок.

У Швеції проводяться масштабні операції для задоволення потреб, що зростають у результаті COVID-19. Kåren Templev Армія Спасіння в Стокгольмі надає сніданки та гарячу каву для своїх вразливих верств населення, роздаються попередньо упаковані бутерброди. Доставка продуктів також виконується. Продовжується  надання  Армією Спасіння екстренного житла, щоб нужденні  змогли самоізолюватися  протягом 14 днів. Менеджер центру Соня Фолстен розповідає: «Багато безхатьків назаразі дуже переживають і відчувають, що не отримують інформацію. Багато з них, кого ми бачимо, люди похилого віку та хворі. Тож те, що тепер кожному  гарантоване місце, принаймі  на два тижні, є обнадійливою новиною для них».

Netz4, Chrischtehüsli та Євангелістська методична церква об’єднали свої зусилля з Армією Спасіння у Швейцарії, щоб допомогти стримати коронавірус, а також надати нужденним людям життєво необхідну підтримку. Одним з практичних заходів, який проводиться, є щоденне забезпечення теплою  їжею «на винос» з безпечного місця в центрі Цюріха. Пасторальна підтримка надається за спеціальною телефонною лінією, яка працює у другій половині дня та  ввечері з середи по суботу.

Новий корпус (церква) у Кальмарі, пропонуючи допомогу постраждалим від короновірусу, отримав підтримку та нових волонтерів серед місцевого населення.

Армія Спасіння в Шерингемі, Великобританія, високо оцінила щедрість  людей, які жертвують в її продовольчий банк. Офіцер корпусу майор Алекс Бішоп розповів  «Нортфолк ньюс», що криза з коронавірусом привели до значного збільшення звернень за допомогою. Добровольці займаються упаковкою наборів для  людей похилого віку  та сімей, що потребують допомоги. Але в Кейлі, де терміново потрібні пожертви, модель надання  допомоги переключилася на доставку. Зазвичай, в Йоркширі роздаються  30 наборів на тиждень, але на тому тижні цифра збільшилась до 50 – і загальна кількість продовжує рости, відповідно до повідомлення в Keighley News. «Футбанк буде працювати в ці складні  часи, але  нам, як і раніше,  необхідна підтримка людей», – сказав капітан  Джош Сельфе.

IHQ Communications

Міждународний штаб

* Інформація Європейського центру з профілактики та контролю захворювань  на 10:00 СЕТ

24 березня 2020 року (https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea)

Пандемія коронавірусу: в центрі уваги Європа